10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Afghánistánu

02.04.2023

Afghánistán je domovem bohaté a rozmanité kuchyně, která odráží kulturní a etnickou rozmanitost země. Tradiční afghánská jídla jsou založena na místních surovinách a jsou silně ovlivněna kuchyní sousedních zemí, jako je Írán, Pákistán a Indie. 

Kabuli Palaw
Kabuli Palaw

Zde je seznam 10 národních, tradičních a oblíbených afghánských jídel:

  1. Kabuli Palaw: Jedná se o afghánské národní jídlo. Je to aromatická rýže s kořením, masem, mrkví a rozinkami. Maso může být jehněčí, hovězí nebo kuřecí.
  2. Mantu: Jedná se v podstatě o afghánské pelmeně nebo knedlíky plněné mletým masem, cibulí a kořením. Jsou vařené v páře a podávají se s jogurtovou omáčkou a čočkovým dalem.
  3. Bolani: Jedná se o tenkou placku, která se plní různými náplněmi, jako jsou brambory, špenát, dýně nebo cibule. Bolani se pak smaží na pánvi a podává se s jogurtovou omáčkou.
  4. Ashak: Jsou podobné mantu, ale místo masa se plní špenátem nebo pórkem. Ashak se podává s mletým masem, rajčatovou omáčkou a jogurtem.
  5. Qorma-e-Sabzi: Toto jídlo se skládá ze zeleniny, jako je špenát, pórek, koriandr a pastinák, která se dusí s kořením a masem (obvykle jehněčím nebo hovězím). Podává se s rýží nebo chlebem.
  6. Šorva: Šorva je hustá afghánská polévka, která obsahuje maso, brambory, fazole, hrách a rajčata. Je ochucená kořením a podává se s chlebem.
  7. Kofta: Z mletého masa smíchaného s cibulí, kořením a bylinkami se připravují afghánské masové kuličky. Kofta se dusí v rajčatové omáčce a podává se s rýží nebo chlebem.
  8. Afghánský chléb (Naan): Jedná se o tradiční afghánský chléb, který se peče v hliněné peci (tandoor). Je měkký, křupavý a ideální k namáčení do omáček a polévek. Afghánský chléb naan se před pečením často sype měkkými semínky nebo sezamem.
  9. Borani Banyan: Tento pokrm se skládá z vrstev plátků vařeného lilku, rajčat a paprik přelitých jogurtovou omáčkou. Borani Banjan se často zdobí sušenou mátou a podává se s chlebem nebo rýží.
  10. Firni: Firni je tradiční afghánský dezert připravovaný z mléka, rýže a cukru. Má krémovou konzistenci a je ochucený kardamomem, pistáciemi a různým sušeným ovocem. Firni se podává studený a je oblíbeným dezertem během svátků a zvláštních příležitostí.

Těchto 10 tradičních a oblíbených afghánských jídel nabízí pestrou ochutnávku bohaté a rozmanité kuchyně této země. Afghánská kuchyně je charakteristická svým výrazným kořením, bylinkami a kombinací sladkých a slaných chutí, díky nimž jsou pokrmy nezapomenutelné.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového