10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Arménii

02.04.2023

Arménská kuchyně je bohatá na pokrmy, které odrážejí starobylé tradice a vlivy zemí, jako je Turecko, Gruzie a Írán.

Dolma
Dolma

Zde je seznam 10 národních, tradičních a oblíbených arménských jídel:

  1. Khorovats: Khorovats je arménský způsob grilování, při němž se maso (nejčastěji jehněčí nebo vepřové) marinuje v bylinkách a koření a poté se griluje na rozžhaveném dřevě nebo dřevěném uhlí. Khorovats se podává s čerstvým lavašem (tenkým arménským chlebem) a saláty.
  2. Dolma: Dolma je tradiční arménské jídlo, které se skládá z vinných nebo zelných listů plněných směsí masa (obvykle vepřového nebo hovězího), rýže, cibule a koření. Dolma se vaří v páře a podává se s jogurtovou omáčkou.
  3. Lavaš: Lavaš (Lavash) je tenký, měkký a pružný arménský chléb, který se tradičně peče na stěnách hliněné pece tandoor. Lavaš se používá jako příloha k pokrmům, jako je chorovat, nebo k balení sendvičů.
  4. Chaš: Chaš (Khash) je tradiční arménská polévka z hovězích nebo jehněčích stehen, která se vaří, aby se uvolnila želatina a polévka zhoustla. Khash se často podává s čerstvým lavašem a česnekovou omáčkou.
  5. Ghapama: Ghapama je tradiční arménské jídlo, které se skládá z vydlabaných dýní plněných rýží, sušeným ovocem, ořechy a medem. Ghapama se peče v troubě a podává se teplá, posypaná skořicí a hřebíčkem.
  6. Harissa: Harissa je hustý arménský pokrm z jehněčího nebo kuřecího masa a pražené pšenice, který se vaří na pomalém ohni. Harissa se často podává s máslem nebo ghí a je oblíbeným pokrmem během náboženských svátků.
  7. Basturma: Basturma je arménská pochoutka ze sušeného a uzeného hovězího nebo jehněčího masa, které se marinuje v koření a červené paprice. Basturma se často podává nakrájená na tenké plátky jako předkrm nebo jako součást sendvičů.
  8. Tabule: Tabule je osvěžující salát, který má své kořeny na Blízkém východě a je velmi oblíbený i v Arménii. Skládá se z nasekané petrželky, máty, cibule, rajčat, bulguru (jemně mleté pšenice) a koření a je ochucen citronovou šťávou a olivovým olejem.
  9. Gata: Gata je tradiční arménský koláč z vrstev křehkého těsta plněný sladkou směsí mletých ořechů, cukru a kardamonu. Gata se často podává při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby a svátky.
  10. Eech: Eech je arménská verze bulgurového salátu, který se podobá tabuli. Eech se skládá z bulguru, nakrájených rajčat, paprik, cibule, petrželky a koření a je ochucen citronovou šťávou a olivovým olejem. Eech se často podává jako předkrm nebo příloha k hlavním jídlům.

Těchto 10 tradičních a oblíbených arménských jídel nabízí pestrý výběr z kuchyně této kavkazské země. Arménská kuchyně, silně ovlivněná svými sousedy, se vyznačuje širokou škálou chutí a technik, které kombinují tradiční místní suroviny s novými přísadami a kulinářskými technikami.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového