10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Belize

03.04.2023

Belize je země s bohatou kulturní historií, která se odráží i v její kuchyni. Kuchyně Belize je ovlivněna kuchyní různých etnických skupin, jako jsou Krioli, Mestizo, Garifuna, Mayové a východní Indiáni.

Hudut
Hudut

Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Belize:

  1. Rice and Beans: Toto jednoduché, ale vydatné jídlo je základem belizské kuchyně a skládá se z rýže a červených fazolí vařených v kokosovém mléce a podávaných s masem, zeleninou nebo mořskými plody.
  2. Dušené kuře: (tew Chicken) Toto tradiční jídlo je kuře dušené v bohaté omáčce z koření, zeleniny a belizského recada - červené papriky, která dodává pokrmu charakteristickou barvu a chuť.
  3. Garnaches: Garnaches je tradiční belizský pokrm, který se skládá z malých tortillových krust posypaných směsí fazolí, sýra, cibule a rajčat. Toto jídlo se často podává jako předkrm nebo svačina.
  4. Salbutes: Salbutes jsou měkké, na vzduchu smažené tortilly podávané s různými přílohami, jako je kuřecí maso, zelenina, avokádo nebo pikantní omáčka.
  5. Belizské tamales: Tamales jsou tradiční mayské pokrmy z kukuřičné mouky (masa) plněné masem, zeleninou nebo fazolemi. Jsou zabalené do banánových listů a vařené v páře.
  6. Konžová polévka: Tato chutná polévka se připravuje z mořských řas, zeleniny, koření a kokosového mléka. Je to tradiční pokrm podávaný hlavně v pobřežních oblastech Belize.
  7. Hudut: Tento pokrm Garifunů se skládá z dušené ryby vařené v kokosovém mléce, podávané s banánovým nebo plantainovým pyré.
  8. Sere: Sere je rybí polévka s kokosovým mlékem, zeleninou a bramborami, která se často podává s rýží nebo belizským chlebem.
  9. Johnny Cakes: Tyto měkké a chutné kukuřičné placky se často podávají k snídani s džemem, máslem nebo sýrem.
  10. Fry Jacks: Fry Jacks jsou křupavé, na vzduchu smažené kousky těsta, které se často podávají k snídani nebo jako svačina. V belizské kuchyni jsou velmi oblíbené a mohou být plněné masem, sýrem, fazolemi nebo ovocem.

Tato jídla jsou jen několika z mnoha tradičních a oblíbených pokrmů v Belize, které vám nabídnou pravou chuť této malebné středoamerické země. Kuchyně Belize je pestrá a rozmanitá, zahrnuje mnoho chutí a nabízí jedinečný kulinářský zážitek, který stojí za to vyzkoušet.

Kulinářské zážitky v Belize nekončí jen u těchto tradičních jídel. Země nabízí také širokou škálu tropického ovoce, jako je mango, papája, ananas a guava, které můžete ochutnat čerstvé nebo zpracované do šťáv, džemů či dezertů.

Důležitou součástí belizské kuchyně jsou také nápoje. Přírodní ovocné šťávy, belizské pivo (např. Belikin) a místní lihoviny, jako je rum, jsou oblíbenými společníky při jídle nebo společenských akcích.

Mnoho tradičních belizských jídel najdete v místních restauracích, bufetech nebo pouličních stáncích. Určitě se zúčastněte místních kulturních nebo gastronomických festivalů, kde si můžete nejen pochutnat na jídle, ale také se seznámit s místní kulturou, hudbou a zvyky.

Výlet do Belize je nezapomenutelným zážitkem pro každého milovníka jídla a kultury. Rozmanitost chutí, vůní a barev belizské kuchyně okouzlí vaše smysly a inspiruje vás k dalším kulinářským dobrodružstvím.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového