10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Bělorusku
Běloruská kuchyně je známá svými vydatnými a chutnými pokrmy, které jsou ovlivněny kuchyní sousedních zemí, jako je Polsko, Rusko a Ukrajina.
Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených běloruských jídel:
- Draniki: Draniki jsou tradiční běloruské bramboráky z nastrouhaných brambor, cibule, vajec a mouky. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř měkké. Podávají se se zakysanou smetanou nebo slaninou.
- Boršč: Boršč je polévka z červené řepy, která je oblíbená nejen v Bělorusku, ale i v dalších východoevropských zemích. Boršč se může podávat teplý nebo studený, s přídavkem zakysané smetany.
- Kalduny: Kalduny jsou běloruské pelmeně nebo pirohy, které se plní mletým masem, bramborami, houbami nebo tvarohem. Vaří se ve vodě nebo v páře a podávají se se zakysanou smetanou.
- Machanka: Machanka je vydatné jídlo, které se skládá z dušeného masa (obvykle vepřového) v husté omáčce. Podává se s běloruským chlebem nebo plackami, které omáčku vytáhnou.
- Syrniki: Syrniki jsou sladké tvarohové palačinky, které se smaží dozlatova. Podávají se s medem, džemem nebo zakysanou smetanou.
- Holubcy: Holubcy jsou zelné závitky plněné mletým masem, rýží a zeleninou. Poté se dusí v rajčatové omáčce.
- Zrazy: Zrazy jsou masové závitky plněné různými náplněmi, například houbami, zeleninou nebo vejci. Obalují se v mouce a smaží se na pánvi.
- Babka: Babka je tradiční běloruský bramborový koláč ze strouhaných brambor, vajec, cibule a koření. Peče se v troubě a podává se jako příloha k masu nebo samostatně se zakysanou smetanou.
- Kompot: Kompot je tradiční nápoj z ovoce vařeného v cukrovém sirupu a vodě. Může se podávat teplý nebo studený a je oblíbeným běloruským nápojem v teplých letních měsících.
- Kisel: Kisel je tradiční běloruský dezert nebo nápoj z ovoce, bobulí a škrobu. Má hustou konzistenci a může se podávat horký nebo studený s přídavkem cukru nebo medu na oslazení.
Tyto pokrmy jsou jen několika z mnoha tradičních a oblíbených běloruských jídel, která vám nabídnou autentickou chuť této východoevropské země. Běloruská kuchyně je bohatá na vydatná a rozmanitá jídla, která uspokojí každého gurmána. Při návštěvě Běloruska si nezapomeňte pochutnat nejen na těchto pokrmech, ale objevte také místní speciality a tradiční recepty, které odrážejí bohatou kulturu a historii této fascinující země.
Při návštěvě Běloruska se rozhodně vyplatí ochutnat také místní nápoje a dezerty. Vynikající je například kvas, tradiční kvašený chlebový nápoj, nebo medovina, alkoholický nápoj z medu a vody. V cukrárnách si nenechte ujít tradiční běloruské dezerty, jako jsou pirohy s ovocem, perník nebo zapečený tvaroh s lesními plody.
Běloruská kuchyně má výrazné regionální rysy, takže pokrmy se mohou lišit podle oblasti, ve které se nacházíte. Například na severu se často setkáte s pokrmy z ryb a zvěřiny, zatímco na jihu jsou oblíbené pokrmy z hub a zeleniny.
Běloruská jídla se často připravují z jednoduchých, snadno dostupných surovin, z nichž lze díky kreativnímu využití koření a ingrediencí vytvořit jedinečné a chutné pokrmy. Návštěvníci země ocení nejen bohatou nabídku tradičních pokrmů, ale také pohostinnost a vstřícnost místních obyvatel, kteří jsou na svou kuchyni hrdí a rádi se o ni s návštěvníky dělí.
Určitě navštivte místní trhy, kde můžete ochutnat čerstvé místní produkty, jako je ovoce, zelenina, sýry a uzeniny. Tyto trhy jsou ideálním místem, kde si můžete nakoupit suroviny pro domácí vaření nebo ochutnat místní speciality přímo od pěstitelů a výrobců.
Pokud toužíte po autentickém kulinářském zážitku, navštivte místní restaurace, kde můžete ochutnat tradiční pokrmy připravované podle starých receptů. Při návštěvě Běloruska si nezapomeňte vychutnat rozmanitost a bohatost místní kuchyně, která se stala nedílnou součástí kultury a identity země.