10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Beninu
Beninská kuchyně je bohatá a rozmanitá a její pokrmy jsou ovlivněny africkou, evropskou a arabskou kuchyní.
Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených beninských jídel:
- Polévka Yam a Egusi: Yam je tradiční pokrm, který se skládá z rozdrcených batátů, podobně jako bramborová kaše. Polévka Egusi je hustá omáčka z mleté dýně a masa nebo ryb. Oba pokrmy se často podávají společně.
- Akassa: Akassa je kyselá kukuřičná kaše podávaná jako hlavní jídlo s různými omáčkami, například rybí a zeleninovou.
- Alloco: Alloco jsou smažené zelené plantainy, které se často podávají jako svačina nebo jako příloha k hlavním jídlům. Jsou chutné, křupavé a vydatné.
- Djenkoume: Djenkoume je tradiční beninské jídlo, které se skládá z kukuřičné mouky, rajčat, cibule, chilli a různých druhů masa nebo ryb. Podává se jako hlavní jídlo s omáčkou a zeleninou.
- Amiwo: Amiwo je kořeněná kukuřičná kaše podobná rýži. Podává se s masovými nebo zeleninovými omáčkami a je oblíbeným pokrmem v Beninu.
- Gari foto: Gari foto je beninský pokrm z fermentované maniokové mouky, zeleniny, vajec a masa. Je vydatné a chutné, podává se jako hlavní jídlo.
- Yovo Doko: Yovo Doko jsou sladké lívance z mouky, cukru a droždí. Jsou oblíbeným pouličním jídlem a podávají se na večírcích a společenských akcích.
- Kuli Kuli: Kuli Kuli jsou křupavé arašídové koláčky, které se často podávají jako svačina nebo jako přísada do různých pokrmů.
- Ewa Agoyin: Ewa Agoyin je jídlo z vařených fazolí podávané s pikantní omáčkou z rajčat, cibule a chilli. Jedná se o vydatné a chutné jídlo, které je oblíbené v beninské kuchyni.
- Agbeli Kaklo: Agbeli Kaklo je tradiční beninský pokrm připravovaný z fermentované maniokové mouky a banánů. Tyto kuličky se vaří v páře a často se podávají s omáčkou nebo pikantním salátem.
Tyto pokrmy jsou jen několika z mnoha tradičních a oblíbených jídel beninské kuchyně, která je proslulá svou rozmanitostí, bohatostí a jedinečnými chuťovými kombinacemi. Beninská kuchyně odráží bohatou kulturu a historii země a nabízí návštěvníkům autentický kulinářský zážitek.
Při návštěvě Beninu si nezapomeňte vychutnat místní speciality v tradičních restauracích nebo pouličních stáncích. Ochutnávka beninských pokrmů vám umožní poznat místní kulinářské tradice a inovativní přístupy k vaření, které jsou založeny na používání místních surovin a koření.
Návštěvníci mohou také navštívit místní trhy, kde můžete ochutnat čerstvé místní produkty, jako je ovoce, zelenina, ryby a maso. Tyto trhy jsou ideálním místem, kde si můžete vybrat suroviny pro domácí vaření nebo ochutnat místní speciality přímo od pěstitelů a výrobců.
Prohloubení znalostí o beninské kuchyni a kultuře je skvělým způsobem, jak obohatit své zážitky z návštěvy této zajímavé a rozmanité země. Nezapomeňte ochutnat a vychutnat si širokou škálu pokrmů, které Benin svým návštěvníkům nabízí.