10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Bhútánu

03.04.2023

Bhútánská kuchyně je zajímavá a jedinečná, s vlivy čínské, indické a tibetské kuchyně. 

Ema Datshi
Ema Datshi

Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených bhútánských jídel:

  1. Ema Datshi: Ema Datshi je bhútánské národní jídlo, které se skládá z pikantní omáčky z chilli papriček a místního sýra datshi. Toto jídlo se často podává s červenou nebo bílou rýží jako hlavní chod.
  2. Kewa Datshi: Kewa Datshi je další variací na téma Ema Datshi, ve které jsou chilli papričky nahrazeny bramborami. Tento pokrm je méně pikantní a je to vydatná pochoutka, která se podává s rýží.
  3. Jasha Maru: Jasha Maru je pikantní kuřecí guláš s rajčaty, cibulí, česnekem a kořením. Tento tradiční pokrm se často podává na oslavách a společenských akcích.
  4. Momos: Momos jsou tradiční tibetské knedlíky, které jsou v Bhútánu oblíbené. Mohou být plněné masem, zeleninou nebo sýrem a podávané s pikantní omáčkou.
  5. Phaksha Paa: Phaksha Paa je tradiční pokrm z vepřového masa vařeného s chilli, zeleninou a sušenými švestkami. Toto jídlo je vydatné a chutné a podává se s rýží.
  6. Červená rýže: Červená rýže je speciální odrůda rýže pěstovaná v Bhútánu, která je bohatá na živiny a má jedinečnou chuť. Je základní přílohou mnoha bhútánských jídel.
  7. Shamu Datshi: Shamu Datshi je zeleninové jídlo, které se skládá z hub a sýra datshi. Je to lehký a chutný pokrm, který se podává s rýží.
  8. Jaju: Jaju je bhútánská zeleninová polévka, která se připravuje z různých druhů zeleniny, jako je špenát, zelí a další. Je lehká a výživná a podává se jako předkrm nebo hlavní jídlo.
  9. Suja: Suja je tradiční bhútánský nápoj připravovaný z černého čaje, másla a soli. Tento zajímavý nápoj, známý také jako čaj ze slaného másla, je nedílnou součástí bhútánské kultury a nabízí zážitek, který se velmi liší od tradičních čajů z jiných zemí. Suja je nejoblíbenější v chladných měsících, kdy dodává tělu teplo a energii.
  10. Hoentay: Hoentay jsou bhútánské knedlíčky podobné momos, ale jsou zelené, protože se vyrábějí z pohankové mouky a špenátu. Mohou být plněné masem, zeleninou nebo sýrem a podávají se s pikantní omáčkou.

Tato jídla jsou jen některými z mnoha tradičních a oblíbených pokrmů bhútánské kuchyně, která je známá svou jedinečností a rozmanitostí chutí. Bhútánská kuchyně odráží bohatou kulturu a historii země a nabízí návštěvníkům autentický kulinářský zážitek.

Při návštěvě Bhútánu si nezapomeňte vychutnat místní speciality v tradičních restauracích nebo pouličních stáncích. Ochutnávka bhútánských jídel vám umožní poznat místní kulinářské tradice a inovativní přístupy k vaření, které jsou založeny na používání místních surovin a koření.

Návštěvníci mohou také navštívit místní trhy, kde můžete ochutnat čerstvé místní produkty, jako je ovoce, zelenina, ryby a maso. Tyto trhy jsou ideálním místem pro výběr surovin pro domácí vaření nebo pro ochutnávku místních specialit přímo od pěstitelů a výrobců.

Prohloubení znalostí o bhútánské kuchyni a kultuře je skvělým způsobem, jak obohatit své zážitky z návštěvy této zajímavé a rozmanité země. Určitě ochutnejte a vychutnejte si širokou škálu pokrmů, které Bhútán svým návštěvníkům nabízí.