10 národních, tradičních a oblíbených jídel v Bolívii

03.04.2023

Bolivijská kuchyně je bohatá na tradiční pokrmy, které odrážejí kulturní rozmanitost této jihoamerické země.

Salteñas
Salteñas

Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených bolivijských jídel:

  1. Salteñas: Salteñas jsou bolivijské plněné koláčky, které se podobají empanadas. Jsou plněné masem, zeleninou a omáčkou a často se podávají k snídani nebo jako rychlá svačina.
  2. Llajwa: Llajwa je pikantní bolivijská omáčka tradičně připravovaná z rajčat, chilli papriček, cibule a koriandru. Je oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům, jako jsou salteñas, tucumanas a choripanes.
  3. Saice: Saice je tradiční bolivijské jídlo z mletého masa, brambor, zeleniny a omáčky. Tato vydatná pochoutka se často podává s rýží nebo salátem.
  4. Anticuchos: Anticuchos jsou napíchané kousky masa, obvykle hovězího srdce, které se marinují v koření a opékají na rozžhaveném dřevě nebo dřevěném uhlí. Podávají se s chutnou omáčkou a bramborami.
  5. Fricasé: Fricasé je oblíbené bolivijské jídlo, které se skládá z vepřového masa vařeného v pikantní omáčce s kukuřičnou moukou a bramborami. Tento pokrm se často podává na večírcích a společenských akcích.
  6. Silpancho: Silpancho: Silpancho je tradiční bolivijské jídlo, které se skládá z mletého masa, brambor, rýže, vajec a zeleniny. Je to vydatné a chutné jídlo, které se často podává k večeři.
  7. Chuño: Chuño je tradiční bolivijské jídlo ze sušených brambor. Je důležitou součástí místní stravy a často se používá jako přísada do polévek, dušených pokrmů a dalších jídel.
  8. Tucumanas: Tucumanas jsou další variantou bolivijských plněných koláčů, které jsou podobné salteñas, ale mají silnější těsto. Plní se masem, zeleninou a pikantní omáčkou.
  9. Api: Api: Api je trApi: Api je tradiční bolivijský nápoj, který se vyrábí z kukuřice, cukru, hřebíčku, skořice a dalšího koření. Tento horký nápoj se obvykle pije ráno a má sladkou, kořeněnou chuť. Api je oblíbený zejména v chladných měsících a na tradičních trzích.
  10. Sonso: Sonso je tradiční bolivijský pokrm z kukuřičné mouky, sýra a másla. Tato pochoutka se griluje nebo peče v troubě a podává se jako předkrm nebo hlavní jídlo. Sonso může být slané nebo sladké, záleží na přidané zelenině nebo ovoci.

Tyto pokrmy jsou jen několika z mnoha tradičních a oblíbených jídel bolivijské kuchyně, která je známá svou rozmanitostí a jedinečnými chuťovými kombinacemi. Při návštěvě Bolívie si nezapomeňte vychutnat místní speciality v tradičních restauracích nebo pouličních stáncích. Ochutnávka bolivijských jídel vám umožní poznat místní kulinářské tradice a vytvořit si nezapomenutelné zážitky.