Brazílie má bohatou a rozmanitou kuchyni, která odráží její kulturní a etnickou rozmanitost.
10 národních, tradičních a oblíbených pokrmů v Andoře
Andorra je malý horský stát v Pyrenejích mezi Španělskem a Francií. Andorrská kuchyně je ovlivněna svými sousedy, což se odráží v mnoha tradičních pokrmech.
Seznam 10 národních, tradičních a oblíbených pokrmů v Andoře:
- Escudella: Escudella je tradiční andorrská polévka, která se skládá z hovězího, kuřecího nebo vepřového masa, zeleniny a brambor. Polévka se často obohacuje těstovinami nebo rýží a podává se s chlebem.
- Trinxat: Trinxat je jednoduché jídlo z brambor, zelí a slaniny. Brambory a zelí se uvaří a poté se spolu se slaninou rozmačkají na chutnou kaši. Trinxat se často podává jako příloha k masu.
- Cargols a la llauna: Toto jídlo se skládá z lanýžů (nebo šneků) připravených s česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Šneci se často grilují na roštu nebo ve speciální mřížce a podávají se s čerstvým chlebem.
- Coques: Coques jsou tradiční andorské koláče nebo placky, které mohou být sladké nebo slané. Slaná verze obsahuje zeleninu, sýr nebo maso, zatímco sladká verze může obsahovat ovoce nebo čokoládu.
- Xai: Xai je tradiční andorrské jídlo připravované z jehněčího masa. Jehněčí maso se marinuje v bylinkách a koření, poté se peče nebo griluje a podává se s brambory.
- Botifarra amb mongetes: Toto jídlo se skládá z botifarry (katalánské klobásy) podávané s bílými fazolemi a bramborami. Jedná se o jednoduché jídlo, které je v Andoře velmi oblíbené.
- Truites de carreroles: Toto jídlo se skládá z omelety s kapary, čerstvými bylinkami a sýrem. Omeleta se obvykle podává s čerstvým chlebem a salátem.
- Civet de senglar: Civet de senglar je dušené divoké prase, které je v Andoře oblíbeným pokrmem. Divočák se dusí s červeným vínem, zeleninou a kořením, čímž vznikne hustá a chutná omáčka. Tento pokrm se obvykle podává s pečenými bramborami nebo chlebem.
- Formatge de tupí: Formatge de tupí je tradiční andorrský sýr z ovčího mléka. Sýr má pikantní a výraznou chuť, která se získává zráním v terakotových nádobách se slaninou a čerstvým česnekem. Tento sýr se často podává jako předkrm nebo jako součást sýrové mísy s čerstvým chlebem nebo krekry.
- Cremat: Cremat je tradiční andorský dezert z čerstvého ovoce, cukru, rumu a skořicových tyčinek. Ovoce se dusí s cukrem a rumem a podává se horké s posypem skořicí. Cremat se často podává jako sladká tečka za tradiční andorskou hostinou.
Těchto 10 tradičních a oblíbených andorrských jídel nabízí pestrý přehled o kuchyni této malé horské země. Andorrská kuchyně je silně ovlivněna kuchyní sousedních zemí Španělska a Francie a také místními surovinami a tradicemi.
Nejnovější články
Přečtěte si jako první, co je nového
Botswanská kuchyně zahrnuje jednoduchá, ale chutná jídla, která odrážejí místní suroviny a kulturu.
Bosna a Hercegovina má bohatou a rozmanitou kuchyni, která odráží kulturní vlivy z celého regionu.
Bolivijská kuchyně je bohatá na tradiční pokrmy, které odrážejí kulturní rozmanitost této jihoamerické země.
Bhútánská kuchyně je zajímavá a jedinečná, s vlivy čínské, indické a tibetské kuchyně.
Beninská kuchyně je bohatá a rozmanitá a její pokrmy jsou ovlivněny africkou, evropskou a arabskou kuchyní.
Běloruská kuchyně je známá svými vydatnými a chutnými pokrmy, které jsou ovlivněny kuchyní sousedních zemí, jako je Polsko, Rusko a Ukrajina.
Belize je země s bohatou kulturní historií, která se odráží i v její kuchyni. Kuchyně Belize je ovlivněna kuchyní různých etnických skupin, jako jsou Krioli, Mestizo, Garifuna, Mayové a východní Indiáni.
Belgická kuchyně je proslulá svou rozmanitostí a bohatou tradicí. Nabízí pokrmy s vlivy Francie, Německa a Nizozemska.
V Bangladéši existuje mnoho tradičních a oblíbených jídel, která jsou založena na místních surovinách a kulinářském dědictví.