10 národních, tradičních a oblíbených pokrmů v Andoře

02.04.2023

Andorra je malý horský stát v Pyrenejích mezi Španělskem a Francií. Andorrská kuchyně je ovlivněna svými sousedy, což se odráží v mnoha tradičních pokrmech. 

Trinxat
Trinxat

Seznam 10 národních, tradičních a oblíbených pokrmů v Andoře:

  1. Escudella: Escudella je tradiční andorrská polévka, která se skládá z hovězího, kuřecího nebo vepřového masa, zeleniny a brambor. Polévka se často obohacuje těstovinami nebo rýží a podává se s chlebem.
  2. Trinxat: Trinxat je jednoduché jídlo z brambor, zelí a slaniny. Brambory a zelí se uvaří a poté se spolu se slaninou rozmačkají na chutnou kaši. Trinxat se často podává jako příloha k masu.
  3. Cargols a la llauna: Toto jídlo se skládá z lanýžů (nebo šneků) připravených s česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Šneci se často grilují na roštu nebo ve speciální mřížce a podávají se s čerstvým chlebem.
  4. Coques: Coques jsou tradiční andorské koláče nebo placky, které mohou být sladké nebo slané. Slaná verze obsahuje zeleninu, sýr nebo maso, zatímco sladká verze může obsahovat ovoce nebo čokoládu.
  5. Xai: Xai je tradiční andorrské jídlo připravované z jehněčího masa. Jehněčí maso se marinuje v bylinkách a koření, poté se peče nebo griluje a podává se s brambory.
  6. Botifarra amb mongetes: Toto jídlo se skládá z botifarry (katalánské klobásy) podávané s bílými fazolemi a bramborami. Jedná se o jednoduché jídlo, které je v Andoře velmi oblíbené.
  7. Truites de carreroles: Toto jídlo se skládá z omelety s kapary, čerstvými bylinkami a sýrem. Omeleta se obvykle podává s čerstvým chlebem a salátem.
  8. Civet de senglar: Civet de senglar je dušené divoké prase, které je v Andoře oblíbeným pokrmem. Divočák se dusí s červeným vínem, zeleninou a kořením, čímž vznikne hustá a chutná omáčka. Tento pokrm se obvykle podává s pečenými bramborami nebo chlebem.
  9. Formatge de tupí: Formatge de tupí je tradiční andorrský sýr z ovčího mléka. Sýr má pikantní a výraznou chuť, která se získává zráním v terakotových nádobách se slaninou a čerstvým česnekem. Tento sýr se často podává jako předkrm nebo jako součást sýrové mísy s čerstvým chlebem nebo krekry.
  10. Cremat: Cremat je tradiční andorský dezert z čerstvého ovoce, cukru, rumu a skořicových tyčinek. Ovoce se dusí s cukrem a rumem a podává se horké s posypem skořicí. Cremat se často podává jako sladká tečka za tradiční andorskou hostinou.

Těchto 10 tradičních a oblíbených andorrských jídel nabízí pestrý přehled o kuchyni této malé horské země. Andorrská kuchyně je silně ovlivněna kuchyní sousedních zemí Španělska a Francie a také místními surovinami a tradicemi.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového