5 tipů pro zlepšení vaší střevní mikroflóry

25.03.2023

Pokud máte břišní potíže, nadýmání a nepravidelnou stolici, může to být způsobeno nesprávnou rovnováhou bakterií ve střevech. Několik tipů vám pomůže ji napravit a zůstat zdraví.

Střevní mikroflóra
Střevní mikroflóra

Odborníci již dlouho tvrdí, že střeva nejsou jen místem, kde se tráví potrava. Je to spíše základ našeho imunitního systému. Není náhodou, že se zde nachází přibližně 80 % našich imunitních buněk. A k tomu, aby vše fungovalo bez problémů, jsou zapotřebí biliony bakterií. Jedině tak nemají patogenní bakterie šanci se ve střevě rozvinout a narušit střevní flóru.

1. Omezte stres

Stres může vést k zažívacím potížím. Když se uvolňují stresové hormony adrenalin a kortizol, zvyšuje se srdeční frekvence a frekvence dýchání. Aby se toto zvýšení kardiovaskulární funkce kompenzovalo, trávicí trakt dostává méně krve, a proto má méně energie a funkce střev se zpomaluje. Chronický stres tak může přispívat k zácpě. Akutní stres naopak vede ke krátkodobému zvýšenému vylučování vody a elektrolytů, což může vést k průjmu (tzv. úzkostný průjem).

Chronický stres může mimochodem také ovlivnit složení střevní flóry. Zvýšená hladina stresových hormonů může snížit biodiverzitu a způsobit pokles prospěšných bakterií mléčného kvašení. V důsledku této nerovnováhy (dysbiózy) se potrava hůře tráví, což vede k bolestem, nadýmání a průjmům.

2. Jezte potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina je zvláštní druh sacharidů (s dlouhým řetězcem), které se na rozdíl od ostatních nerozkládají a do střeva se dostávají téměř beze změny. Při trávení vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které podporují rozvoj prospěšných bakterií ve střevě.

Odborníci doporučují konzumovat 25 až 30 gramů vlákniny denně. Ta se nachází především v celozrnném chlebu, otrubách, nevařené rýži, luštěninách, luštěninách, zelí, špenátu, avokádu, dýni, sušených švestkách, jablkách, ořeších a houbách.

Postbiotika: Jak se liší od pro- a prebiotik a proč se nyní dostávají do popředí zájmu?

3. Jídlo pomalu a dobře rozžvýkejte

Žvýkání pomáhá tělu lépe vstřebávat živiny. Potrava se optimálně nasákne slinami, což usnadňuje práci žaludku. Navíc čím déle jíme, tím jsou signály sytosti zřetelnější, takže pokud jíme pomalu, lépe se zasytíme.

Mimochodem, pro dobrou funkci střev je důležitý dostatečný příjem tekutin. Optimální množství vody zajišťuje, že se stolice dobře tvoří, snadno protéká všemi střevními kličkami a vychází bez prodlení.

4. Zařaďte do svého jídelníčku probiotické a prebiotické potraviny

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají na střeva léčivý účinek. Obsahují bifidobakterie neboli bakterie mléčného kvašení, které bojují proti škodlivým patogenům, stimulují střevní peristaltiku a produkují důležité vitaminy. Přirozeně se vyskytují v kvašených potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí, nakládané okurky a kvásek.

Prebiotika nejsou mikroorganismy, ale vláknina, která slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Je to takříkajíc koncentrované krmivo pro probiotika. Prebiotika se nacházejí v mnoha potravinách, zejména v ovoci, zelenině a celozrnných produktech.

5. být aktivní

Pro zlepšení střevní funkce se doporučuje chůze, chůze po kolenou, jízda na kole nebo na rotopedu a cvičení nízké intenzity. Tento typ cvičení je ideální pro střevní svaly, zajišťuje dobrý krevní oběh a předchází zažívacím problémům.

Nepřehánějte to však: těžké, intenzivní cvičení může naopak způsobit stres, a tím i zažívací problémy.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového

Společnost COLORCODE, založená v roce 2008 v Jižní Koreji, prodává na našem trhu kosmetiku se značkou TERRAZEN prostřednictvím svého dooc. Pokud máte zájem o koupi této kosmetiky a hledáte recenze a zkušenosti těch, kteří si již značku TERRAZEN zakoupili, jste na správném místě.