Brazílie má bohatou a rozmanitou kuchyni, která odráží její kulturní a etnickou rozmanitost.
Historie zvířat ve válce
Většina lidí se shodne na tom, že koně patří nejen
k nejkrásnějším, ale také k nejinteligentnějším a nejužitečnějším
zvířatům na světě. Člověk je zná už více než 6 000 let a sotva se tohoto
velkého a silného zvířete přestal bát, začal jej využívat ku svému
prospěchu. Naučil je pracovat, nosit těžké náklady a tahat povozy,
jezdit na něm a využívat jeho rychlosti k lovu.
Bohužel se jeho síla a rychlost hodily i k bojové činnosti a tak byl kůň po dlouhá tisíciletí součástí armád celého světa. K tomuto účelu byli postupně šlechtěni koně, kteří měli co nejvíce potřebných vlastností.
V dávných dobách nebyla ani tak důležitá rychlost, ale hlavně síla a mohutnost stavby koňského těla, protože koně nosili na svém hřbetě nejen rytíře oděné do těžké zbroje, ale i svou vlastní ochrannou zbroj, kterou jim jejich pánové pořizovali, aby tak chránili koně, ale i sebe. Rytíř, pod nímž padl kůň byl prakticky ztracen.
Mezi takto vyšlechtěná plemena patřili například francouzští peršoni, shire, kůň jutský nebo frízský. Některá plemena se zachovala do dnešních dnů, i když už dávno neslouží válečným účelům a změnily se i jejich vlastnosti..
V té době byl ovšem válečný kůň také symbolem postavení svého majitele. Čím krásnější, silnější, ušlechtilejší a nazdobenější byl, tím bylo zřejmější, že nosí vysoce postavenou osobu, která žádá úctu.
Se změnou válečných pravidel a s vynálezem střelného prachu přestali koně nosit těžké rytíře a začal se klást důraz také na jejich rychlost. Nejefektnější filmové scény z válečných a dobrodružných filmů 18. a 19. století nám ukazují vojenské oddíly nebo hlídky pronásledující nepřítele na koních.
Každá armáda měla
jízdní oddíly - kavalerie - které patřily zpravidla k vojenské elitě, ať
už to byli kyrysníci, huláni, husaři nebo dragouni. Víte například to,
že naše hanlivé označení "mameluk" pochází z pojmenování vojáka elitní
jednotky egyptské armády mamlúk?
Koně se ovšem v armádě
nevyužívali jen k přepravě mužstva nebo k přímému boji, ale také k
tahání nákladů, těžké zbrojní techniky či polních kuchyní. Kůň byl
prakticky až do padesátých let jednou z nejdůležitějších součástí
armády.
Za tuto slávu ale velmi tvrdě platil. Většina armádních koní zahynula, často za velkého utrpení, v boji. Jen během Bůrské války ztratila britská armáda během 326 000 koní. Je to obrovské číslo, když uvážíme, že tato válka trvala jen dva roky. Během tažení do Ruska padlo v napoleonské armádě téměř 50 000 koní a v bitvě u Waterloo jich na obou stranách bylo zabito asi 30 000.
Část armádních koní se také stala pro vojsko záchranou v době, kdy se vojenské oddíly dostaly do potíží a neměly přístup k zásobování. Pak bylo jejich potravou koňské maso a kůň je tak zachránil podruhé.
Není tedy divu, že chov koní, i když méně kvalitních byl velmi lukrativní činností v každé době, stejně jako řemesla, která s ním souvisela. Ke změně došlo až po druhé světové válce, kdy s rozvojem automobilismu zájem o armádní koně postupně ustlával. Část jich vyžívala jen pohraniční služba v terénu, který nebyl přístupný automobilové technice, ale i tady docházelo postupně ke změnám.
Dnes, kdy se chovy koní vracejí postupně ke
své dávné slávě, se ovšem chovají hlavně pro své jízdní vlastnosti,
sport a zábavu. Jen malou část jich využívá například policie, která
znovu objevuje jejich vynikající vlastnosti.
Nejnovější články
Přečtěte si jako první, co je nového
Botswanská kuchyně zahrnuje jednoduchá, ale chutná jídla, která odrážejí místní suroviny a kulturu.
Bosna a Hercegovina má bohatou a rozmanitou kuchyni, která odráží kulturní vlivy z celého regionu.
Bolivijská kuchyně je bohatá na tradiční pokrmy, které odrážejí kulturní rozmanitost této jihoamerické země.
Bhútánská kuchyně je zajímavá a jedinečná, s vlivy čínské, indické a tibetské kuchyně.