Pravda o bramborách!

29.04.2021

Všeobecně rozšířené přesvědčení, že brambory jsou tučnější je založeny na nepravdě. Fakta hovoří jinak, ale o tom podrobněji níže v článku.

Brambory. Foto: Shutterstock.com
Brambory. Foto: Shutterstock.com

Brambory se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky v roce 1565. Říká se, že Ludvík XVI. a Marie Antoinetta zdobili své šaty bramborovými květy. Brambory používali lékárníci k léčebným účelům. V jídelníčku Evropanů se však objevily mnohem později.

Ve dvacátém století se brambory staly základní složkou naší potravy. V době boje proti obezitě jsou brambory neoprávněně méně oblíbené. Vždyť jsou bohaté na vitamin C, všechny vitaminy skupiny B, draslík, fosfor a hořčík a také na některé bílkoviny, tzv. esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nesyntetizuje a musí je získávat potravou. Porce brambor k obědu (asi 200 g) pokryje polovinu denní potřeby vitaminu C a třetinu potřeby draslíku.

Ale co lidé s nadváhou?

Na vině nejsou brambory, ale způsob jejich vaření. Například to nejsou brambory, které jsou tučné, ale tučné a husté omáčky, kterými jsou přelévány. Vařené brambory jsou navíc méně kalorické než například těstoviny, nemluvě o hranolkách a chipsech. 

Porovnejme počet kalorií na 100 g výrobku:

  • vařené brambory - 65 kcal
  • rýže - 135 kcal
  • těstoviny - 150 kcal
  • Hranolky - 250 kcal
  • chipsy - 540 kcal

Takže máme odpověď na otázku, co vás opravdu ztuční

Podle výzkumu provedeného ve Velké Británii obsahují vařené brambory látky, které působí proti hypertenzi.

Samozřejmě, jako u všeho, i u brambor platí, že je třeba jíst s mírou, ale přehodnotit svůj postoj k bramborám je hra, která stojí za to, protože hypertenze je problém, kterým trpí více hodně lidi.

Při vaření brambor však nezapomínejte na to, abyste je nepřevařili, protože taková úprava je na škodu (nadbytek soli v těle zvyšuje krevní tlak).

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového
 

Tento článek se nepsal snadno, ale měl by si ho přečíst každý, protože se týká každého z nás. Toto téma je příliš široké, než aby se dalo zúžit na jednu stránku, a příliš smutné, než aby se dalo vyjádřit slovy, proto se zaměříme jen na jednu část příběhu - kdo trpí pro vaši krásu?

Zajímalo vás někdy, co se děje s krémem, který si každé ráno a večer nanesete na obličej? Průměrná žena ve vyspělých zemích spotřebuje 1 kg rtěnky ročně a více než 20 různých kosmetických přípravků denně, které nezůstávají na pleti. Téměř 2/3 složek kosmetických přípravků se vstřebávají do krevního oběhu a mohou ovlivnit funkci vnitřních orgánů.

Pravidelné, důkladné a především správné čištění je nejdůležitějším faktorem pro krásnou a zdravou pleť. Pouze výběrem správného přípravku pro péči o pleť můžeme dosáhnout správného udržení zdravého fyziologického stavu pleti.

Mají výraznou chuť, propracovaný tvar a nabízejí spoustu možností pro kreativitu. Recepty s chřestem jsou stále silnější! Především díky rostoucí fantazii kuchařů a otevřenosti novým produktům z celého světa. V následujícím textu uvádím několik způsobů přípravy této jarní pochoutky.