Brambory se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky v roce 1565.
Říká se, že Ludvík XVI. a Marie Antoinetta zdobili své šaty bramborovými květy.
Brambory používali lékárníci k léčebným účelům. V jídelníčku Evropanů se však
objevily mnohem později.
Ve dvacátém století se brambory staly základní složkou naší
potravy. V době boje proti obezitě jsou brambory neoprávněně méně oblíbené.
Vždyť jsou bohaté na vitamin C, všechny vitaminy skupiny B, draslík, fosfor a
hořčík a také na některé bílkoviny, tzv. esenciální aminokyseliny, které si
lidské tělo nesyntetizuje a musí je získávat potravou. Porce brambor k obědu
(asi 200 g) pokryje polovinu denní potřeby vitaminu C a třetinu potřeby
draslíku.
Ale co lidé s nadváhou?
Na vině nejsou brambory, ale způsob jejich vaření. Například
to nejsou brambory, které jsou tučné, ale tučné a husté omáčky, kterými jsou
přelévány. Vařené brambory jsou navíc méně kalorické než například těstoviny,
nemluvě o hranolkách a chipsech.
Porovnejme počet kalorií na 100 g výrobku:
- vařené brambory -
65 kcal
- rýže - 135 kcal
- těstoviny - 150
kcal
- Hranolky - 250
kcal
- chipsy - 540 kcal
Takže máme odpověď na otázku, co vás opravdu ztuční
Podle výzkumu provedeného ve Velké Británii obsahují
vařené brambory látky, které působí proti hypertenzi.
Samozřejmě, jako u všeho, i u brambor platí, že je třeba
jíst s mírou, ale přehodnotit svůj postoj k bramborám je hra, která stojí za
to, protože hypertenze je problém, kterým trpí více hodně lidi.
Při vaření brambor však nezapomínejte na to, abyste je nepřevařili,
protože taková úprava je na škodu (nadbytek soli v těle zvyšuje krevní tlak).