Chřestové recepty - nová tvář zdravého vaření
Mají výraznou chuť, propracovaný tvar a nabízejí spoustu možností pro kreativitu. Recepty s chřestem jsou stále silnější! Především díky rostoucí fantazii kuchařů a otevřenosti novým produktům z celého světa. V následujícím textu uvádím několik způsobů přípravy této jarní pochoutky.

Chřest recepty - příprava
Při nákupu chřestu dbejte na to, aby byly hlavičky zavřené a špičky vlhká. Po omytí je oloupejte - odřízněte slupku od horní části stonků směrem dolů. Mladý zelený chřest se obvykle nemusí loupat nebo se loupe tence, do 1/3 výšky. Vařte asi 10 minut nebo dokud nezměkne. Chřest by měl být v hrnci umístěn vždy vzpřímeně tak, aby jeho hlavičky vyčnívaly nad hladinu vody.
Chřest je sám o sobě velmi nízkokalorický a výživný - obsahuje hodně bílkovin, takže může být součástí různých typů diet. Ve 100 gramech je pouze 18 kcal. Je také ceněným afrodiziakem, zejména ve francouzské kuchyni.
Recepty s chřestem
Chřestový krém
Složení:
- - 2 svazky chřestu
- - 1 litr vývaru (zeleninový vývar nebo kostka bujónu)
- - 2 žloutky
- - 100 ml smetany
- - 2 lžíce bramborové mouky
- - sklenici bílého vína
- - kopr
- - Sůl, pepř, cukr, muškátový oříšek, kopr
Příprava:
Chřest omyjte, očistěte a oloupejte. Nakrájené stonky uvařte doměkka ve vodě s trochou vína, cukru a soli. Poté je slijte a rozmixujte. Přidejte vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Dále ji zahustěte bramborovou moukou rozetřenou s trochou vody. Dochutíme smetanou a rozšlehanými žloutky. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Před podáváním posypte nasekaným koprem. Polévka skvěle chutná s česnekovými krutony.
Omeleta se šunkou a chřestem
Složení:
- 1 lžíce másla
- 6 vajec
- 50 g šunky nakrájené na tenké plátky
- 5-6 zelených chřestů
- 1 polévková lžíce smetany
- 1-2 lžíce nasekané pažitky
- Čerstvě mletý černý pepř
- sůl a cukr
Příprava:
Chřest uvařte s trochou cukru a soli. Když změknou, vyjměte je z vody a rozkrojte na poloviny. Vejce smíchejte se smetanou, osolte a opepřete. Směs ušlehejte. Poté přidejte mouku a vše důkladně promíchejte. Šunku nakrájejte na plátky. Na rozpuštěné máslo nalijte vaječnou směs - na jednu polovinu dejte šunku a chřest ochucený pepřem. Smažte, dokud omeleta nezhnědne. Hotové těsto přeložte na polovinu a posypte pažitkou.
Nejnovější články
Přečtěte si jako první, co je nového
Hypochondrie je stav, kdy člověk tráví spoustu času obavami o své zdraví a případné nemoci. Takoví lidé jsou často označováni jako hypochondři. Je běžné, že si lidé dělají starosti o své zdraví, ale hypochondrie je jiná.
Nastávající maminky se často velmi obávají nadcházejícího porodu, a to z dobrého důvodu. Porod je velmi bolestivý a vždy existuje možnost, že se něco pokazí.
Není žádným tajemstvím, že některé vnější ukazatele mohou odrážet nebo poukazovat na vnitřní zdravotní stav. To je i případ Michaelisova kosočtverce, který se měří u každé těhotné ženy.
5 tipů pro zlepšení vaší střevní mikroflóry
Pokud máte břišní potíže, nadýmání a nepravidelnou stolici, může to být způsobeno nesprávnou rovnováhou bakterií ve střevech. Několik tipů vám pomůže ji napravit a zůstat zdraví.
Závratě při vstávání mohou být příznakem vážného onemocnění: kdy byste měli navštívit lékaře?
Mnoho lidí pravděpodobně zažilo lehký pocit závratě poté, co se náhle postavili, jako by se svět na chvíli zatměl a otočil.