Chřest recepty - příprava
Při nákupu chřestu dbejte na to, aby byly hlavičky zavřené a špičky vlhká. Po omytí je oloupejte - odřízněte slupku od horní části stonků směrem dolů. Mladý zelený chřest se obvykle nemusí loupat nebo se loupe tence, do 1/3 výšky. Vařte asi 10 minut nebo dokud nezměkne. Chřest by měl být v hrnci umístěn vždy vzpřímeně tak, aby jeho hlavičky vyčnívaly nad hladinu vody.
Chřest je sám o sobě velmi nízkokalorický a výživný - obsahuje hodně bílkovin, takže může být součástí různých typů diet. Ve 100 gramech je pouze 18 kcal. Je také ceněným afrodiziakem, zejména ve francouzské kuchyni.
Recepty s chřestem
Chřestový krém
Složení:
- - 2 svazky chřestu
- - 1 litr vývaru (zeleninový vývar nebo kostka bujónu)
- - 2 žloutky
- - 100 ml smetany
- - 2 lžíce bramborové mouky
- - sklenici bílého vína
- - kopr
- - Sůl, pepř, cukr, muškátový oříšek, kopr
Příprava:
Chřest omyjte, očistěte a oloupejte. Nakrájené stonky uvařte doměkka ve vodě s trochou vína, cukru a soli. Poté je slijte a rozmixujte. Přidejte vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Dále ji zahustěte bramborovou moukou rozetřenou s trochou vody. Dochutíme smetanou a rozšlehanými žloutky. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Před podáváním posypte nasekaným koprem. Polévka skvěle chutná s česnekovými krutony.
Omeleta se šunkou a chřestem
Složení:
- 1 lžíce másla
- 6 vajec
- 50 g šunky nakrájené na tenké plátky
- 5-6 zelených chřestů
- 1 polévková lžíce smetany
- 1-2 lžíce nasekané pažitky
- Čerstvě mletý černý pepř
- sůl a cukr
Příprava:
Chřest uvařte s trochou cukru a soli. Když změknou, vyjměte je z vody a rozkrojte na poloviny. Vejce smíchejte se smetanou, osolte a opepřete. Směs ušlehejte. Poté přidejte mouku a vše důkladně promíchejte. Šunku nakrájejte na plátky. Na rozpuštěné máslo nalijte vaječnou směs - na jednu polovinu dejte šunku a chřest ochucený pepřem. Smažte, dokud omeleta nezhnědne. Hotové těsto přeložte na polovinu a posypte pažitkou.