Bazalka
Obsahuje různé druhy éterických olejů, rutin a karoten. Díky tomu zlepšuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení, zabraňuje nadýmání a působí antidepresivně.
Čili
Čili je bohaté na bioaktivní látky. Obsahuje betakaroten a kapsaicin. Ten je zodpovědný za velmi štiplavou chuť a způsobuje slzení. Stimulace nervů sliznic je důležitá při léčbě zánětu a nachlazení, protože dokonale čistí dýchací cesty. Složky obsažené v chilli také zabraňují slepování krevních destiček, takže brání vzniku krevních sraženin.
Skořice
Působí antibakteriálně a podporuje trávení. Obsahuje éterický olej a pomáhá při nachlazení. Především však snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Česnek
Díky obsahu alicinu má velmi specifickou chuť. Je to látka, která má velmi silné antibakteriální a antivirové vlastnosti. Česnek má také antiaterosklerotický účinek, protože snižuje hladinu špatného cholesterolu. Používá se k léčbě bolestí v krku, nachlazení, chřipky, bronchiálních a plicních infekcí a také k léčbě zažívacího traktu.
Zázvor
Gingerol obsažený v zázvoru je vynikající látkou při nevolnosti a bolestech hlavy, zejména při migréně. Zázvor také zlepšuje správnou hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při bolestech kloubů.
Kmín
Kmínová semínka mají diastolický účinek na trávicí trakt, zabraňují nadýmání a zažívacím potížím. Často se také používá k léčbě bronchitidy a kašle. Kromě toho je uznáván jako laktoochranný prostředek pro kojící ženy.
Pepř
Zkracuje dobu trávení potravy, čímž zabraňuje hromadění tuku a snižuje riziko zažívacích potíží.