10 národních, tradičních a oblíbených azerbájdžánských jídel

02.04.2023

Ázerbájdžánská kuchyně je bohatá na tradiční pokrmy, které odrážejí jedinečnou kulturu a historii země. 

Dushbara
Dushbara

Zde je seznam 10 národních, tradičních a oblíbených ázerbájdžánských jídel:

  1. Plov: Plov, známý také jako pilaf, je ázerbájdžánské národní jídlo. Skládá se z rýže, masa (obvykle jehněčího nebo kuřecího), zeleniny, suchého ovoce a koření. V Ázerbájdžánu existuje mnoho variant plovu, včetně plovu Sabzi qovurma (s bylinkami a masem) a plovu Şirin (sladký pilaf s ořechy a sušeným ovocem).
  2. Dolma: Dolma je oblíbené ázerbájdžánské jídlo, které se skládá z vinných listů, zelí nebo paprik plněných směsí masa, rýže, zeleniny a koření. Dolma se může podávat teplá nebo studená, často s jogurtovou omáčkou.
  3. Qutab: Qutab je tenká plněná placka nebo placka, která se skládá z náplní, jako je špenát, dýně, sýr nebo maso, a peče se na mřížce. Qutaby se často podávají s máslem a posypané semínky granátového jablka.
  4. Dushbara: Dushbara jsou malé ázerbájdžánské pelmeně (knedlíky) plněné mletým masem a cibulí, které se vaří v hovězím nebo jehněčím vývaru. Dushbara se podává s čerstvým koprem a octem.
  5. Lavangi: Lavangi je tradiční ázerbájdžánský pokrm z jehněčího nebo kuřecího masa, který je naplněn hustou směsí ořechů, sušeného ovoce a koření. Lavangi se peče v troubě a podává se s rýží nebo zeleninou.
  6. Kebab: Kebab je oblíbené ázerbájdžánské jídlo sestávající z masa (obvykle jehněčího, hovězího nebo kuřecího) nakrájeného na kousky a namočeného v marinádě. Kebab se poté napíchne na špíz a griluje nebo opéká na rozžhaveném dřevě nebo dřevěném uhlí. Kebab se často podává s čerstvým chlebem, zeleninou a jogurtovou omáčkou.
  7. Šekerbura: Šekerbura je tradiční ázerbájdžánský sladký koláč, který se připravuje během svátku Novruz, oslav ázerbájdžánského Nového roku. Tento působivý koláč se skládá z vrstev tenkého těsta, které se plní směsí mletých ořechů, cukru a kardamonu. Shekerbura se peče dozlatova a poté se zdobí geometrickými vzory.
  8. Pakhlava: Pakhlava je tradiční ázerbájdžánský dezert, který se skládá z vrstev tenkého filo těsta plněného ořechy, medem a kořením. Pakhlava se peče dozlatova a poté se polévá medovým sirupem.
  9. Tendir choreyi: Tendir choreyi je ázerbájdžánský chléb, který se peče v tradiční hliněné peci zvané tandir. Chléb je na povrchu křupavý a uvnitř měkký a je oblíbenou přílohou ázerbájdžánských jídel.
  10. Şorba: V Ázerbájdžánu se Şorba často podává jako předkrm. Şorba může obsahovat maso, zeleninu, luštěniny a obiloviny a je ochucena různým kořením, bylinkami a citrusovými šťávami.

Těchto 10 tradičních a oblíbených ázerbájdžánských jídel nabízí pestrý výběr z kuchyně této kavkazské země. Ázerbájdžánská kuchyně, která je silně ovlivněna sousedními zeměmi, jako je Turecko, Írán a Gruzie, se vyznačuje širokou škálou chutí a technik, které kombinují tradiční místní suroviny s novými přísadami a kulinářskými technikami.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového