10 národních, tradičních a oblíbených brazilských jídel

03.04.2023

Brazílie má bohatou a rozmanitou kuchyni, která odráží její kulturní a etnickou rozmanitost. 

Feijoada
Feijoada

Zde je 10 národních, tradičních a oblíbených brazilských jídel:

  1. Feijoada: Feijoada je brazilské národní jídlo, které se skládá z černých fazolí, masa (hlavně vepřového) a koření. Toto jídlo se podává s bílou rýží, farofou (praženou maniokovou moukou), couve à mineira (nakrájeným a rychle opečeným zelím) a pomeranči.
  2. Churrasco: Churrasco je brazilské grilování, při kterém se marinují a grilují různá masa na velkých grilech. Podává se s různými omáčkami a přílohami, jako je farofa a vinagrete.
  3. Moqueca: Moqueca je pokrm z ryb nebo mořských plodů, který se vyznačuje jemnou a aromatickou omáčkou z rajčat, cibule, papriky, kokosového mléka a koriandru. Tento pokrm je oblíbený zejména v pobřežních oblastech Brazílie.
  4. Pão de Queijo: Pão de Queijo je brazilský sýrový chléb, který se připravuje z tapiokové mouky, strouhaného sýra, mléka, vajec a oleje. Tyto malé kuličky jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a jsou oblíbenou svačinou nebo snídaní.
  5. Coxinha: Coxinha je oblíbená brazilská svačina, která se skládá ze smažených kousků těsta plněných kuřecím masem a různým kořením. Jedná se o chutnou a vydatnou svačinu, kterou si můžete vychutnat na ulici nebo v baru.
  6. Acarajé: Acarajé je smažená fazolová směs plněná vatapá (omáčka z chleba, krevet, kokosového mléka a koření), carura (slizká omáčka z okry), sušenými krevetami a zeleninou. Je to oblíbené jídlo v severovýchodní Brazílii.
  7. Brigadeiro: Brigadeiro je sladký dezert z kondenzovaného mléka, kakaa a másla. Tyto malé kuličky se obalují v čokoládových hoblinkách nebo v cukru a jsou oblíbeným dezertem na oslavách a svátcích.
  8. Bobó de Camarão: Bobó de Camarão je tradiční pokrm z krevet, který se vaří z kokosového mléka, palmového oleje, rajčat, cibule, papriky a koriandru. Tento pokrm se často podává s bílou rýží a farofou.
  9. Canjica: Canjica je sladká kukuřičná kaše z bílé kukuřice, mléka, cukru, skořice a hřebíčku. Tento dezert se často podává během brazilského svátku Festa Junina.
  10. Pastel: Pastel je druh brazilského pečiva, které se plní různými náplněmi, jako je maso, sýr, zelenina nebo ovoce. Toto plněné pečivo se smaží na pánvi nebo ve fritéze a podává se jako svačina nebo předkrm.

Brazilská kuchyně nabízí širokou škálu chutí a pokrmů, které jsou inspirovány různými kulturními vlivy a místními surovinami. Při návštěvě Brazílie určitě ochutnejte tato tradiční a oblíbená jídla, která vám poskytnou autentický brazilský kulinářský zážitek.

Brazilská kuchyně se neustále vyvíjí a získává si nové příznivce po celém světě. Těchto 10 tradičních a oblíbených pokrmů vám poskytne jen malou představu o bohatství a rozmanitosti brazilských chutí. Kromě těchto specialit najdete v Brazílii také mnoho regionálních jídel, která jsou specifická pro různé oblasti země.

Návštěva místních trhů, pouličních stánků a tradičních restaurací vám umožní objevit nekonečné možnosti brazilské kuchyně. Zároveň si nezapomeňte vychutnat místní nápoje, jako je caipirinha nebo guaraná, které brazilské pokrmy skvěle doplňují.

Brazilská kuchyně má opravdu co nabídnout. Díky jedinečným směsím ingrediencí, koření a kulinářských technik je jednou z nejzajímavějších a nejchutnějších kuchyní na světě. Při plánování své příští dovolené nebo kulinářského dobrodružství si tedy Brazílii určitě zařaďte na seznam a ochutnejte, co vám tato úžasná země nabízí.

Nejnovější články

Přečtěte si jako první, co je nového